next up previous contents index
Next: Palvelun laatu Up: Siirtoverkot Previous: ATM"-siirtoverkot

Muut tietoverkot

Tietokoneiden väliseen tiedonsiirtoon tarkoitettuja yhteydettömiä pakettiverkkoja suunniteltaessa on alunperin ollut oletuksena, että paketit voivat viivästyä lähes äärettömästi, kuten Ethernetissä, tai kadota matkalla kokonaan, kuten Internetissä, ilman tiedonkulun katkeamista tietokoneiden välillä. Käytännössä virheen ja viiveen sietokyky on kertaluokkaa suurempi esimerkiksi WWW-sivujen selailussa kuin aikakriittisessä sovelluksessa, kuten videopuhelussa.

Erityisesti IEEE 802.3:n mukaisia     Ethernet"-verkkoa on pidetty teoreettisesti sopimattomana aikakriittiseen käyttöön, koska se pohjautuu kilpavarausmenettelyyn, jossa viive kasvaa kuormituksen mukana exponentiaalisesti ja pahimmassa tilanteessa johtaa pakettien hukkaamiseen [22]. Kohtuullisesti kuormitettu Ethernet on kuitenkin käytännössä riittävä useimmille mediavirroillekin, vaikka takuuta ei verkkotasolla siitä olekaan. Esimerkiksi   teollisuuden reaaliaikasovelluksia varten kehitettiinkin aikanaan IEEE 802.4"-standardi, joka määrittelee valtuudenvälitysväylän, jossa on taattu maksimiviive eri prioriteettitasoille [23]. Tätä suhteellisen monimutkaista OSI"-standardeihin pohjautuvaa MAP/TOP"-arkkitehtuuria ei ole   kuitenkaan käytännössä juurikaan suurten teollisuusyritysten ulkopuolella nähty.

Periaatteessa samaa menettelyä voidaan käyttää myös videon luotettavaan siirtoon jaetussa Ethernetissäkin, kuten Vernick et al Stony Brookin yliopistossa kehittämällään RETHER"-protokollalla2.11   ovat todistaneet [24]. Vaikka he käyttivätkin normaaleja Ethernet"-kortteja niin RETHERin yleistymisen esteenä ovat epästandardien valtuudenvälitysalgoritmien lisäämisen tarve jokaisen verkossa olevan koneen verkkoajureihin.

Tulevaisuus ei kuitenkaan näytä aivan huonolta Ethernet"-käyttäjillekään, koska Ethernet"-kytkimien hintataso on pudonnut niin alas, että niiden avulla voidaan järjestää lähes jokaiselle tarvitsijalle oma Ethernet"-yhteys ilman kilpavarausmenettelyn tuomaa viiveen vaihtelua. Kytkimien avulla voidaan pitää verkon jaetut segmentit niin pieninä etteivät törmäyksien aiheuttamat viiveet pääse normaalisti aiheuttamaan suuria ongelmia. Vaadittaessa suurta luotettavuutta on kuitenkin suositeltavaa käyttää omaa Ethernet"-verkkoa tai muita teknologioita, kuten suoraa ATM"-yhteyttä.

            Osittain jo väistymässä olevaa tekniikkaa edustavat valtuudenvälitysrenkaat, kuten Token Ring ja FDDI, joista jälkimmäisestä on suunniteltu jopa isokroniset kanavat mahdollistava reaaliaikaversio, jota ei kuitenkaan vähäisen kysynnän takia ole juuri käytetty. Kaupunkialueille standardoitiin myös alueverkkoja (MAN) varten erilaisia valtuudenvälitysrenkaita, kuten DQDB, SMDS ja IEEE 802.6, joiden avulla ajateltiin liitettäväksi myös perinteisiä puhelinkeskuksia, mutta niidenkin suosio on jäänyt vähäiseksi. Vaikka valtuudenvälitys teoriassa onkin Ethernetin kilpavaraustekniikkaa luotettavampi, se on jäämässä ATM:n ja varsinkin Ethernetin uusien versioiden jalkoihin.


next up previous contents index
Next: Palvelun laatu Up: Siirtoverkot Previous: ATM"-siirtoverkot
Harri Salminen
1999-05-28