8. Posti, nyyssit ja 8-bittiset merkit

Contents of this section

8.1 Perusratkaisu: 8-bittiset merkit viesteihin

Posti- ja nyyssiviesteissä (USENET news ja vastaavat paikalliset järjestelmät) on järkevintä lähettää 8-bittisiä ISO Latin1-skandeja silloin kun kirjoitetaan suomeksi tai ruotsiksi.

Postiohjelmat kuten elm ja pine näyttävät Latin1-merkit oikein, kun ne on konfiguroitu sovellusten kohdalla kuvatulla tavalla. Jäljellä on kuitenkin vielä yksi ongelma: miten saada postissa mitä kummallisimmissa muodoissa tulevat viestit ISO-8859-1:n mukaisiksi?

8-bittiset ISO Latin1-merkit kirjoitetaan viestiin sellaisenaan ja viestin otsikossa ilmoitetaan, että sisältö on 8-bittistä tekstiä. Tämä tapahtuu liittämällä lähteviin viesteihin seuraavat MIME-standardin [RFC1521] mukaiset otsikot. Tämä edellyttää, että kaikki viestiä välittävät koneet kykenevät käsittelemään 8-bittistä tietoa viestin rungossa. Suomi on jo jokseenkin läpeensä 8-bittinen, mutta erityisesti USA:sta löytyy vielä runsaasti 7-bittisiä postijärjestelmiä, jotka ovat postistandardin RFC822 mukaisia [RFC822] . Näiden kanssa on yleensä tyydyttävä käyttämään QP-koodausta . Tavallisesti seuraavat otsikot ja 8-bittiset merkit kuitenkin riittävät:


Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit

Esim. elm-ohjelmassa nämä otsikot laitetaan tiedostoon $HOME/.elm/elmheaders. emacs-pohjaisilla posti- ja nyyssisovelluksilla asetus tapahtuu helpoiten laittamalla seuraavat rivit .emacs-tiedostoon:


(setq mail-default-headers "Mime-Version: 1.0\n\
  Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1\n\
  Content-Transfer-Encoding: 8bit\n")

8.2 MIME Quoted Printable-koodaus

Yleisin ongelma viestien vastaanotossa ovat MIME Quoted Printable -koodatut merkit [RFC1522] . Näitä kutsutaan usein sattuvasti myös nimellä Quoted Unreadable.

QP-koodattuja viestejä ei kannata lähettää, jos 8-bittisten merkkien lähettäminen sellaisenaan vain on mahdollista, koska varsin monet lukijat n=E4kev=E4t QP-viestit t=E4m=E4n n=E4k=F6isin=E4. QP-koodatut - samoin kuin kokonaan binääridataa sisältävät Base64-koodatut viestit - saa purettua lukukelpoisiksi metamail-ohjelmalla [metamail] . metamail tulee valmiina ainakin RedHat 2.1-jakelun mukana.

elm (ainakin versio 2.4 PL24) osaa käyttää metamailia suoraan, mikäli metamail on polun varrella eli ajettavissa. emacs-pohjaiset posti- ja nyyssisovellukset saattavat tarvita tiedon metamailin sijainnista .emacs-tiedostossa esim. näin:


(setq metamail-program-name "/usr/local/bin/metamail")


Next Chapter, Previous Chapter

Table of contents of this chapter, General table of contents

Top of the document, Beginning of this Chapter